Říjen 2008

Pěnové vdolky

21. října 2008 v 18:07 | Míííšááá |  Rohlíky, housky a jiné
1 šálek mléka, 1 šálek mouky(hladké nebo polohrubé) a špetku soli


SUROVINY DÁME DO MIXÉRU NA KOKTEJLY A VYŠLEHÁME TĚSTO TAK, ABY BYLO BEZ HRUDEK A BYLO TAM HODNĚ VZDUŠNÝCH BUBLINEK. TĚSTO VLIJEME DO 3/4 VYSYPANÝCH A VYMAZANÝCH FORMIČEK NA MUFFINY.VLOŽÍME DO VYHŘÁTÉ TROUBY NA 200° A PĚČEME 20 MIN. POTÉ TROUBU STLUMÍME NA 160° A PEČEME DALŠÍCH 20 MIN.VDOLKY PŘI PEČENÍ HROZNĚ MOC VYBĚHNOU, ALE NEVYTEČOU TAK SE NELEKAT:-D. PODÁVÁME NAPŘ. SE SLADKÝM SOSEM, DŽEMEM A NEBO SE SLANOU OMÁČKOU, já si myslím, že by to šlo podávat i jako příloha. NA OBRÁZKU JSOU O DOST NIŽŠÍ NEŽ SE VÁM POVEDOU JÁ JSEM TO TOTIŽ NELILA DO 3/4 ALE ASI TAK DO 1/4.

MŮJ TIP: MÍSTO DO FORMIČEK NA MUFFINY MŮŽEME VLÍT DO PLECHU A PAK NAKRÁJET NA MENŠÍ PLÁTKY A PODÁVAT MÍSTO PEČIVA

MOJE RADA: JAKMILE ZTLUMÍME TEPLOTU PEČEME O NĚCO DÉLE, ABY BYLY VDOLKY JAK SE PATŘÍ PROPEČENÉ.

Koláč Jahoda

11. října 2008 v 9:18 | Zdroj: těsto: pani Lenka-www.mamincinyrecepty.cz a zbytek moje babička |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 4 vejce, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 3/4 hrnku krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžička citronové kůry, 100 g čokolády na vaření (nebo jiné),misku pokrájených a očištěných jahod,1-3 prášky želatiny-záleží na tom jak ji chcete mít vysokou

Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a nahrubo strouhanou polovinou čokolády. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Vařečkou postupně vmícháme žloutky, druhou polovinu cukru, olej, mléko a mouku. Důkladně promícháme a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný). Upečeme dorůžova (200°C asi 15 minut). Na povrch vychladlé buchty naskládáme jahody. Připravíme si želatinu podle návodu. Želatinou zalijeme jahody, necháme ztuhnout a konzumujeme třeba se zakysanou smetanou.

Moje rada: želatinou koláč políváme když ho máme ještě v plechu s pečícím papírem, aby se nám dobře vyndaval a želatine jsme neměli všude.
Vyzkoušeno

Koktejl Jahoda

10. října 2008 v 22:41 | Adminka |  Nápoje
Na jednu sklenici budeme potřebovat:

necelou sklenici mléka, 3 jahody+ 1 na dozdobení, 1 lžíci oblíbené zmrzliny, popř. cukr, med nebo ovocnou šťávu a lístečky máty nebo meduňky na přizdobení

Do mixéru na koktejly dáme všechny suroviny kromě máty jedné jahody. Pěčlivě rozmixujeme. Vlijeme do vychlazené sklenice, kterou doplníme ledem. Sklenici ozdobíme jahodou, lístečkami máty či meduňky a brčkem.

MŮJ TIP NAVÍC: Okraje sklenky můžeme ocukrovat cukrem krystal nebo krupice a to tak, že před vlitím nápoje vrchní okraje skla namočíme do vody a poté je jen lehce ponoříme do cukru(na obrázku není )




Ovocné koláčky

9. října 2008 v 22:06 | Michael@ |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
NA 12 větších koláčků

225 g hl. mouky
1/4 prášku do pečiva
100 g másla nebo rostlinného tuku
100 g moučkového cukru
1 středně velké vejce
1 polévková lžíce mléka
50 g jahodového džemu(nebo dle chuti)

1. VYHŘEJEME TROUBU NA 200°C. VYMAŽEME DVA PLECHY NA PEČENÍ A SLABĚ JE POSYPEME MOUKOU(NEBO POUŽIJEME JEDNODUŠE PEČÍCÍ PAPÍR ČI SPREJ).
2. DO MÍSY PROSEJEME MOUKU. PŘIDÁME NAKRÁJENÉ MÁSLO NEBO TUK NA MALÉ KOUSKY.
3. ROZDROBTE KOUSKY MÁSLA PRSTY TAK, ABY SMĚS VYPADALA JAKO JEMNÁ STROUHANKA. VMÍCHEJTE CUKR.
4. ROZKLEPNĚTE DO MISKY VEJCE A PŘILEJTE K NĚMU MLÉKO. ROZŠLEHEJTE A PŘIDEJTE DO SMĚSI.
5. Z TĚSTA VYPRACUJEME HLADKÝ BOCHÁNEK.
6. TĚSTO SI NAKRÁJÍME NA 12 STEJNĚ VELKÝCH KOUSKŮ. Z KOUSKŮ VYTVARUJEME BOCHÁNKY.
7. DO BOCHÁNKŮ UDĚLÁME ĎŮLEK A DO ĎŮLKU DÁME LŽIČKU DŽEMU.
8. BOCHÁNKY DÁME PO 6 KS NA PLECH V DOSTATEČNÉ VZDÁLENNOSTI.
9. KOLÁČKY PEČEME ASI 10 MINUT. VYKYNOU A KRÁSNĚ SEZLÁTNOU.

MOJE RADA: JESTLIŽE KOLÁČKŮ CHCEME DĚLAT VÍCE A CHCEME DĚLAT NAPŘ. Z DVOJITÉ DÁVKY TAK SI TĚSTO PŘI PŘÍPRAVĚ MUSÍME ŘÁDNĚ UPRAVIT, ABY SE NEDROLILO. TEN KDO SI NEVÍ RADY S ÚPRAVOU TAK JEDNODUŠE UDĚLÁ DVĚ TĚSTA. KOLÁČKY JSOU FAKT MOC DOBRÉ.

VYZKOUŠENO