Leden 2009

Anglická palačinka

31. ledna 2009 v 20:51 | Míííšááá |  Různé pokrmy
Pro jednu osobu: 4 plátky anglické slaniny, 1 naběračka palačinkového těsta ( hl. mouka, vejce, mléko), olej, sůl, pepř

Na oleji hodně osmažíme slaninu, zalijeme trochou palačinkového těsta, osolíme, opepříme a dosmažíme.


Vepřové na víně

31. ledna 2009 v 19:24 | Míša |  Maso
Na jednu osobu: 1 plátek vepřového, hrubě namletý pepř, sůl, červené víno, kari, sojová omáčka, kousek oloupané hrušky, menší hrudku másla másla, olej

Naklepeme maso. Osolíme, okořeníme kari, pepřem a pokapeme sojovou omáčkou. Maso smažíme na třošce oleje, podléváme vínem. Mezitím si na másle osmažíme hrušku do změknutí, také můžeme přilít trochu vína. Obložíme dle svých představ.

Andělské zvony

31. ledna 2009 v 19:03 | Míííšááá |  Maso
Taťka kuchtil :
1/2 kg libového bůčku ( lze použít jiné vepřové maso), 1/2 kg kysaného zelí, olej, 1 větší paprika, 1 větší cibule, česnek dle chuti, chilli podle chuti, sůl, kmín, grilovací koření

Ve velkém kastrolu na oleji necháme zesklovatět cibuli s paprikou. Přidáme bůček nakrájený na kostky. Okořeníme ( ještě nepřidáváme chilli) a osolíme. Zalijeme trochou teplé vody. Dusíme pod pokličkou za občasného míchání a podlévání do změknutí masa. Pod masem musí vzniknout hustá, pěkně hnědá šťáva. Mezitím ve vodě uvaříme zelí. Do téměř hotového masa vhodíme utřený česnek a přidáme chilli. Z uvařeného zelí slijeme vodu a dobře promícháme s masem a šťávou. Jíme s čerstvým chlebem a zapíjíme pivem.

Toto jído je nejlepší hodně pálivé, ale pak bych doporučovala omezit to pivko, nebo by to mělo špatný konec.

Ruská vejce

31. ledna 2009 v 14:06 | Míííšááá |  Různé pokrmy

Na 2 porce:
1 uvařené vejce, majonéza, pochoutkový salát, šunka, salám, klobása, rajče, salátovou okurku, pažitku nebo kaviár a kapary

1 polovinu vejce dáme do středu talíře, pomažeme majonézou a okolo dáme pochoutkový salát. Dále obložíme šunkou a salámem, klobásou a zeleninou. Vrch vajíčka ozdobíme pažitkou nebo kaviárem a kapary. Podáváme s chlebem.







Babiččin chléb

31. ledna 2009 v 13:45 | Míííšááá |  Chléb
Pořadí surovin je určeno podle čísílek před ingrediencemi.

1. 1/2 l vody
2. 2 lžíce octa
3. 2 lžíce oleje
4. 250 g chlebové žitné mouky
5. 150 g hl. mouky
6. 2 lžičky kmínu
7. 2 lžičky soli
8. 2 lžičky fenyklu
9. 3 lžíce otrub= nemusí být
10. 340 g chlebové pšeničné mouky
11. 1 sáček sušeného droždí

Suroviny dáme do hnětací formy v danném pořadí. Gramáž na 750 g, Menu 1=v pekárně Moulinex home bread.

Tip: Do chleba můžete přidat např: škvarky, různá semínka ( sezam, slunečnice, atd...) apod...

Jemné muffinky

29. ledna 2009 v 15:56 | Míša |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
4 vejce, 4-5 lžic hrubé mouky, 4 lžíce cukru krystal, špetka sody nebo kypřícího prášku ( ale není nutnost), nugetu

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme cukr a žloutky. Lehce vmícháme mouku (teď i tu sodu nebo prášek do pečiva). Těsto nalijeme do 1/2 vysypaných a vymazaných formiček na muffiny, dáme trochu nugety a dolijeme těstem do 3/4 formiček. Pečeme na 190°C.

Tvarohový krém

28. ledna 2009 v 21:22 | Míííšááá |  Poháry

Budeme potřebovat: 250 g měkkého tvarohu, 250 ml mléka, 1/2 vanilkového pudinku, 2 lžíce cukru

Uvaříme pudink z mléka a pudinku podle návodu. Pudink chladíme stálím mícháním. Vmícháme (ručně) tvaroh s cukrem a pořádně mícháme, aby se nám vše pěkně propojilo.

Smažené mandle

28. ledna 2009 v 21:15 | Miša |  Chuťovky
Mandle, olej, sůl

Mandle spaříme a oloupeme. Do velkého množství rozpáleného oleje opatrně nasypeme mandle, necháme je krátce osmažit (do zhnědnutí). Vyndaváme dirkovanou naběračkou do sítka vyloženého ubrouskem, jakmile se nám odsaje tuk, tak mandle přendáme di misky a pořádně osolíme. Stejně si můžete připravit slunečnici.



Jemná bílá veka s olejem

27. ledna 2009 v 21:32 | Zdroj: Knihovnička recepty |  Rohlíky, housky a jiné

Budeme potřebovat: 500 g hl. mouky ( polovinu lze nahradit celozrnou), 1 lžička soli, 4 lžíce oleje, 250 ml vody, 1 lžička citronové šťávy, 42 g kvasnic, 1 lžička cukru, trocha mléka

Suroviny dáme do pečící misky pro pekárnu v danném pořadí a zapneme na program kynuté těsto. Z hotového těsta uděláme 3 bagetky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě chvilku kynout. Potřete olejem . Dejte péct na 225°C, 20 minut. Aby se pečivo lesklo, tak ho hned po upečení pomažte slanou vodou.


Tip Knihovničky: Bagety před pečením můžete posypat např. hrubou solí, kmínem, sezamem, atd...
Pekařský tip: Než dáte péct pečivo do trouby, její stěny postříkejte vlažnou vodou.




























Květináč

26. ledna 2009 v 15:43 | Míša |  Dorty
Tento dort jsem pekla v terakotovém květináči o velikosti : vrchní část: 21, 5 cm
spodní část: 12 cm
výška: 18, 5 cm
Květináč si musíte pár hodin před pečením namočit do vody, jinak by se v něm těsto připalovalo.

Těsto: 240 g hl. mouky, 240 g cukru krystal, 6 vajec, 6 lžic oleje
Krém 1: 1/ 4 l mléka, 250 g másla, 3- 5 lžic rumu, 100 g moučkového cukru, 1 banánový pudink
Krém 2: to samé jako u prvního kerému, ale banánový pudink nahradíme čokoládovým
Krém 3: zase stejné suroviny, ale tentokrát se použije vanilkový pudink, tureckou kávu, vlašské ořechy- pomleté
Dále: 0, 68 kg fondantu na potahování , cukrářské sypání hnědé ( může být s bílými kousky), kakao, oranžovou- zelenou- žlutou barvu na potraviny, nejlépe Kovandovi

Začneme kytičkami:
Z fondantu si odřízněte 4 části ( minimálně polovina vám musí zbýt na potáhnutí dortu). Každou část si obarvěte jinou potravinářskou barvou do sytého odstínu, jen jedna zůstane čistě bílá , ten největší kus si ještě neobarvujte. Ze zelené barvy si udělejte stonky a lístky, dejte je vyschnout. Z ostatních barev dělejte různé květiny ( nezapoměňte na spodek květiny udělat jakoby hlavičku stonku), + do každého květu udělejte střed z jiné barvy,dejte taky vyschnout. Zatím kytku se stonkem k sobě nelepte, musí vám zbýt kousek zeleného fondantu.
Korpus a krém :
Na korpus oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte tuhý sníh, neustále šlehejte a postupně přidávejte cukr, po lžícich olej a po jednom žloutky. Až se vám cukr v hmotě důkladně rozpustí, tak přestaňte šlehat a lehce vmíchejte mouku. Těsto vlijeme do osušeného vymazaného a vysypaného květináče. Dáme péct na 190°C zhruba na 1/2 hodinky.
Na krém si utřeme máslo s cukrem a rumem. Zvlášť uvaříme kaši z mléka a pudinku. Kaši vychladíme mícháním vařečkou, nemusí být úplně studená, ale nesmí být horká. Po částech ji přidáváme do utřeného másla ( už můžeme šlehat).
- Takto děláme zvlášť všechny 3 krémy, pouze při šlehání másla u krému č. 3 přidáme ořechy a kašičku z trošky horké vody a kávy.
Vznikly nám 3 krémy- Kávový, banánový a čokoládový.

Vychladnutý korpus rozkrojíme třemi řezy, každou část pomažeme jiným krémem, složíme a ještě pomažeme celý povrch, ale korpus bude jako "dnem vzhůru", dáme na chvíli vychladit. Zbylý fondant obarvíme kakaem do hnědé barvy. Rozválíme a potáhneme korpus, "květináč". Můžete udělat i podtácek.
Dort otočíme a krémeme pomažeme i vrch ( tam kde budou kytičky), posypeme cukrářským zdobením, dáme vychladit.
Začneme slepovat kytičky se stonkama zeleným fondantem. Koncem lžičky si děláme dirky do dortu a vpichujeme hotové kytky. hotový dort dáme chladit.

Dodatky:

Před lepením kytek se stonkama si je nejdříve jen položte k sobě, aby jste viděli, jestli se vám to tak líbí.

Před vyschnutím květin si je vytvarujte jak budete potřebovat, např. si je dejte do mističek.

Když lepíte vnitřky květin, tak je nemusíte lepit vodou, protože vlhkost fondantu stačí.

Na dno květináče dejte pečící papír, aby těsto nevyteklo tou dirkou.

Kakaem si můžete obarvit i korpus ( já jsem na to zapoměla).

Stonky květin dělejte raději kratší a buclatější, nebo se vám polámou.

Když vám z nějaké kytky odpadne okvětní lístek, tak se nic neděje, jen ho tam tak hoďte, vždyť kytky taky opadávají, ne.

Můžete udělat, že kytičky z květináče visí.