Březen 2009

Listové knoflíky

29. března 2009 v 19:26 | Míííšááá |  Chuťovky
Listové těsto, hrubá sůl, kmín, grilovací koření, vejce


Listové těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka libovolné velikosti. Dáme na plech na peč. papír, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme gril. kořením, solí a kmínem. Pečeme zhruba na 150 až 200 ° C, prostě do zrůžovění.

Marshmallov bonbony

28. března 2009 v 22:24 | Zdroj: časopis FOOD |  Různé pokrmy
Budeme potřebovat: máslo na pomazání pečícího papíru, pečící papír, 4 lžičky želatiny, 600 g cukru, 375 ml glukózy, 13O g cukru moučka na obalení + 4 lžíce kukuřičného škrobu ( Gustin)

Plech vyložte pomazaným pečícím papírem. Želatinu namočte do dvou lžic horké vody a nechte změknout. Přidejte do 250 ml horké vody a míchejte až se želatina úplně rozpustí. Přesuňte do hlubší misky. V hrnci smíchejte cukr, glukózu a 200 ml vody a pomalu ohřívejte na teplotu 120 °C. Přilijte k želatině a promíchejte. Ručním mixérem míchejte 15- 20 minut na nevyšší rychlost, v této fázi můžete přidat potravinářské barvivo na obarvení. Směs musí být lesklá a tuhá. Stěrkou ji rozetřete na připravený plech a nechte 2 hodiny stát. V misce smíchejte cukr a kukuřičnou moučku a směs na plechu jí poprašte. Nakrájejte na požadované tvary a podávejte. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Modelovací čokoláda + fotopostup na růže

28. března 2009 v 21:47 | Míííšááá |  Potahovací hmoty
100 g hořké čokolády ( já použila na vaření od Orion), 2 lžíce kukuřičného sirupu, olej= na potírání, jinak by se vám to lepilo, olej nenaruší chuť čokolády a po zatuhnutí čokolády už nemastí a čokoláda se neustále hezky leskne

Čokoládu rozlámanou na kostky rozpustíme ve vodní lázni. Do rozpuštěné a odstavené čokolády dáme kukuřičný sirup ( nestírat prstem) a zpracujeme třeba stěrkou na hladkou tekutou směs. Nalijeme na potravinářskou folii a necháme vychladnout při pokojové teplotě, zabalíme celé do folie a dáme vychladit do lednice, tak na hodinu nebo do mrazáku zhruba na čtvrt až na půl hodiny.

- směs při chladnutí



























Jak na růže

Placku i folii pomažte olejem, vyvájete na plát o tloušťce zhruba 1- 2 mm, dejte na pár minut do lednice.





























Vykrajujte kolečka ( na růži je tak akorát 10 koleček) namočeným vykrajovátkem v oleji, dejte na chvilku do lednice.
Po vyndání z lednice každé kolečko rozmačkejte prsty.





























Z první rozmačkané placičky zarolujte trubičku.





























Na trubičku postupně nalepujte rozmačkané lístečky ( lepí se sami)

První přilepený lístek




























Třetí




























Čtvrtý




























Pátý





























Šestý




























A desátý























Odkrojte dolejšek, zarovnejte ho




























Rychle to foukněte do lednice a dílo je hotovo


Na bílou čokoládu použijte o půl lžíce méně.
Olej dodá lesk a hezky se s tím pracuje.
Pracujte rychle, čokoláda pod teplem rukou taje.

Barvy vhodné k příchutím

27. března 2009 v 14:40 | Míííšááá |  Různé

žlutá citronová: citron, ananas, angrešt
žlutá žloutková: grep, banán, vaječný koňak, karamel
oranžová: pomeranč, broskev, mandarinka, mango
růžová: punč, griotka, růže
červená jahodová: jahody, meloun, brusinky, jablko
červená malinová: maliny, třešeň, višeň
fialová: borůvky, ostružiny, černý rybíz
zelená: kiwi, pistácie, máta, jablko, hruška, meloun
hnědá: káva, čokoláda, rum, brandy, cappucino, cola, karamel, perník
modrá:stejně jako u fialové

Ovocný koláč s pudinkem

27. března 2009 v 14:17 | Míííšááá |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
Na křehké těto:
300 g hladké mouky, 15 g krystalového cukru, 2 špetky soli, 150 g másla, 1 vejce, cca 50-60 ml studené vody

Náplň: 1 pudink, 1/2 mléka, 1 malá plechovka mandarinek, 1 klasická plechovka jahod, 1 menší plechovka broskví

+ trošičku červené nebo oranžévé šťávy na obarvení( cca 10 ml), 1 pytlíček želatiny, 240 ml želatiny


Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujeme s máslem (změklým při pokojové teplotě), vejcem a vodou v hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v lednici. Těsto vyválíme podle tvaru a velikosti formy cca 4 mm silný plát, kterým vyložíme formu (včetně postranních stěn) a těsto na pár místech dna propíchneme vidličkou. Ve formě necháme ještě půl hodiny v lednici. Okraj ve formě drží lépe tvar a nezklouzne dolů. Těsto upečeme zhruba na 200- 250°C do lehkého zrůžovění.
Mezi chladnutím koláče si připravte klasickým způsobem pudink a želatinu, želatinu můžete kdykoli znovu rozehřát. Lehce jí potřete celý koláč ze vnitř, po zatuhnutí vlijte pudink, až malinko ztuhne naskládejte libovolně ovoce, je dobré ho pokrájet a nechte pudink pořádně zatuhnout a teď celý povrch, hlavně ovoce pomažte želatinou. Podáváme s kopcem zakysané smetany.


Rýžové nudle s červenou kari pastou

22. března 2009 v 19:17 | Míííšááá |  Těstoviny
1 balíček rýžových nudlí, vepřové maso, 3 lžičky červené kari pasty, tabasco, sojová omáčka, sůl, pepř, olej, můžete přidat zeleninu

Na troše rozpáleného oleje osmažíme asi tak 2 minuty, aby pustila vůni červenou kari pastu. Na pánev dáme maso, okořeníme a necháme ho "zatáhnout" ( a v tomto momentě se přidává i zelenina), přidáme nudle, které jsme připravilli podle návodu a dokořeníme podle chuti. Pánev musíte mít hodně rozpálenou.

Vepřový gyros

6. března 2009 v 18:08 | Míííšááá |  Maso
4 plátky vepřového masa nakrájeného na nudličky, 1/4 lžičky kečupu, 1/2 lžičky francouzké hořčice, pikantní sůl, pepř, tak dvě lžičky sojové omáčky, zhruba 1 až 1 1/2 lžíce koření na gyros, 1/2 lžičky vegety vegety, popřípadě trocha chilli, extrapanenský olivový olej

Nudličky namarinujeme vším co je v receptu, kromě e. o. oleje a soli. Na trochu rozpáleného e. o. oleje dáme nudličky, počkáme až se maso zatáhne a osolíme ho pikantní solí, popřípadě dochutíme nějakým kořením z receptu a doděláme šťávu pomocí vody. Podáváme s rýží.

Jak na pikantní sůl???- Já ji měla sice koupenou, ale dá se úplně jednoduše uděla smícháním jemně drcené soli se sušeným chilli podle chuti, můžete přidat i trochu curri.