Leden 2010

Babiččin krémový dort

30. ledna 2010 v 21:45 | Míííšááá |  Dorty
Korpus: 8 vajec, 8 lžic oleje, 320 g cukru, 320 g hl. mouky¨

Krém 1: 1 hrnek mléka, 1 vanilkový pudink, 250 g másla, mouč. cukr, rum, 2 lžíce turecké kávy, trochu vařící vody

Krém 2: 1 hrnek mléka, 1 čokoládový pudink, mouč. cukr, rum, 250 g másla
Dále: hrst ořechů, pikantní marmeládu, čokoládu


Klasické koblihy

29. ledna 2010 v 0:11 | Zdroj: http://mimibazar.cz |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
100g hrubé mouky,400g hladké mouky,60g tuku ( Hera),2 žloutky,asi 1hrnek mléka,2 velké lžíce cukru moučka, 3velké lžíce rumu,špetku soli,půl sáčku sušeného droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého), citrónová kůra z půlky citrónu, marmeládu












Třená klasická bábovka

25. ledna 2010 v 19:30 | Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz ( třená klasika ) |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné

4 vejce, 150 g másla, 250 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 400 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžička strouhané citronové kůry, kakao, rum

Do těsta můžete přidat strouhané ořechy.

Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Měkké máslo, cukr, rum a žloutky třeme, dokud hmota nezesvětlá a nenabude. Přidáme mléko a prosátou směs mouky a prášku do pečiva. Nakonec vmícháme cit. kůru a sníh. Část těsta obarvíme kakaem. Pečeme pří 180°C asi 60 minut ( zkouška špejlí ).


Drobení

23. ledna 2010 v 18:10 | Míííšááá |  Zavářky
1- 2 vejce, hrubá mouka podle potřeby, špetka soli

Z uvedených surovin vypracujeme tužší nelepivé těsto. Těsto strouháme na hrubém struhadle. Drobení buď hned vaříme v osolené vodě, nebo ho rozprostřeme třeba na plech a necháme ho oschnout. Pak ho skladujeme stejně jako jiné těstoviny.

Slepičí vývar

23. ledna 2010 v 17:55 | Míííšááá |  Polévky
Na velký hrnec:
1 chlazenou slepici, studenou vodu

pár kuliček pepře, nového koření, 2 lístky sušeného vavřínu, 1 čerstvou nebo 2 sušené chilli papričky

1 rajče, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 papriku, 2 mrkve, 1 kořenovou petržel, větší kousek celeru


Umytou slepici ponoříme do vody a vaříme při mírné teplotě, voda nesmí vřít pouze probublávat, jinak by se vývar zakalil, do vody vhodíme koření. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na hladině a doléváme studenou vodu, protože se odpařuje. Když maso ještě není měkké, ale ani tvrdé přidáme nařízlé rajče, oloupaný česnek, cibuli se sloupnutou první vrstvou slupky a oříznutými konci, omytou papriku, očištěné mrkve, petržel a celer. Vaříme do změknutí masa a zeleniny( hlavně mrkve ). Vyndáme maso a mrkev. Vývar zcedíme do jiného hrnce. Maso obereme, mrkev nakrájíme a vložíme do polévky. Z masa můžeme udělat knedlíčky nebo rovnou vkládat do polévky. Hotovou polévku můžeme dochutit podle chuti.

Nemusíte dávat všechnu zeleninu co jsem psala, ale čím víc, tím líp. Kořenová je základ.

Správný vývar by se měl vařit pomalu několik hodin.

Stejně připravujeme vývar z kostí, kuřete, atd...

Knedlíčky do polévky

23. ledna 2010 v 17:37 | Míííšááá |  Zavářky
2-3 hrnky vařeného masa ( nejlépe kuřecí- třeba z vývaru, klidně i vepřové ), 3 vejce, polohrubou mouku, sůl, pepř, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, majoránku, dále můžeme přidat nějaké koření a bylinky podle chuti

Maso 2x až 3x pomeleme, přidáme vajíčka, drobně pokrájenou cibuli, utřený česnek, sůl, koření a mouku podle potřeby. Vše důkladně promícháme. Mouky dáváme tolik, aby hmota byla lehce lepivá a držela tvar. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky a vaříme je v osolené vodě. Nejdříve uvaříme jen jeden knedlíček, aby jsme zjistili, jestli není potřeba přidat vejce nebo mouku. Uvařené jsou, když vyplavou na hladinu.

Olejová buchta s čokoládou

22. ledna 2010 v 22:47 | Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 4 vejce, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 3/4 hrnku krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžička citronové kůry, 100 g čokolády na vaření, 2 - 4 lžíce pikantní marmelády

Obě mouky smícháme s 1/2 čokolády ( kterou nastrouháme), van. cukrem, práškem do pečiva. Z bílků ( špetky soli ) a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Do něj postupně vmícháváme žloutky, zbytek cukru, olej, mléko a mouku. Dobře promíchané těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 200°C asi 15 minut. Vychladlou buchtu potřeme marmeládou a pocákáme rozpuštěným zbytkem čokolády.

Tip: Buchtu před pečením posypte strouhanými ořechy.

Nejrychlejší bublanina ( 30 minut)

11. ledna 2010 v 16:35 | Zdroj: www.babiblog.blog.cz |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
350 g hl. mouky, 200 g cukru, 1 prášek do pečiva, 60 g rozpuštěného tuku nebo oleje, 2 vejce, 1/4 litru mléka, ovoce


Všechny suroviny kromě ovoce smícháme vařečkou ( nic nešlěháme ), vlijeme na plech s pečícím papírem a na vrch syrového těsta klademe kousky ovoce. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C.

Ořechový mléčný koktejl s kiwi a banánem

4. ledna 2010 v 21:21 | Míííšááá |  Nápoje




Na 1 sklenici: 2 lžíce kvalitní ořechové zmrzliny,
1/2 očištěného kiwi, 1/2 očištěného banánu,
cukr podle chuti, 3/4 sklenice studeného polotučného mléka

Všechny ingredience vložíme do mixéru na koktejly, který pustíme na plný výkon na 1/2 minuty. Zdobíme plátkem kiwi, podáváme bez slámky a lžičky.