Na velký hrnec:
1 chlazenou slepici, studenou vodu
pár kuliček pepře, nového koření, 2 lístky sušeného vavřínu, 1 čerstvou nebo 2 sušené chilli papričky
1 rajče, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, 1 papriku, 2 mrkve, 1 kořenovou petržel, větší kousek celeru
Umytou slepici ponoříme do vody a vaříme při mírné teplotě, voda nesmí vřít pouze probublávat, jinak by se vývar zakalil, do vody vhodíme koření. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na hladině a doléváme studenou vodu, protože se odpařuje. Když maso ještě není měkké, ale ani tvrdé přidáme nařízlé rajče, oloupaný česnek, cibuli se sloupnutou první vrstvou slupky a oříznutými konci, omytou papriku, očištěné mrkve, petržel a celer. Vaříme do změknutí masa a zeleniny( hlavně mrkve ). Vyndáme maso a mrkev. Vývar zcedíme do jiného hrnce. Maso obereme, mrkev nakrájíme a vložíme do polévky. Z masa můžeme udělat
knedlíčky nebo rovnou vkládat do polévky. Hotovou polévku můžeme dochutit podle chuti.
Nemusíte dávat všechnu zeleninu co jsem psala, ale čím víc, tím líp. Kořenová je základ.
Správný vývar by se měl vařit pomalu několik hodin.
Stejně připravujeme vývar z kostí, kuřete, atd...