Únor 2010

Briošky

27. února 2010 v 21:05 | Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz |  Rohlíky, housky a jiné
Na tři plechy malých briošků:900 g hladké mouky, 560 ml mléka, 42 g čerstvého droždí, 1 lžička soli, 150 g krystalového cukru, 2 vejce, 60 g tuku ( máslo, hera )
Na potření: 1 vejce, trochu mléka, špetka cukru
Na posypání: celý mák

Postup: Z trochy mléka, 1 lžíce mouky, špetky cukru a droždí připravíme kvásek. V míse smícháme mouku, cukr, sůl, přilijeme rozpuštěný tuk, rozšlehaná vejce a vykynutý kvásek, mléko přiléváme postupně. Vypracujeme nelepivé těsto, které necháme alespoň 1 hodinu kynout. Z těsta ukrajujeme kousky libovolné velikosti. Vyválíme váleček, který smotáme a jeho vnější konec založíme pod prostředek. Necháme 10 minut kynout na plechu, potřeme směsí vajíčka, mléka a cukru, posypeme mákem a pečeme při 150- 190°C, asi 15- 20 minut.

Čokoládové sušenky

22. února 2010 v 15:54 | Míííšááá |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
Na 1 a 1/2 plechu: 1 vejce, 100 g tuku ( Hera, máslo ), 70 g cukru, 140 g hl. mouky, 1 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 3/4 lžičky sody, 100 g nadrcené čokolády- ideální je čokoládová rýže, špetka soli

Postup: Máslo utřeme s cukrem a postupně přidáváme ostatní suroviny. Vznikne nám takové upatlané těsto. Namočíme si ruce a tvarujeme kuličky, které klademe na plech s pečícím papírem a lehce je zploštíme prsty. Pečeme 12 minut při 180°C, prvních 7 minut pečeme s horkovzduchem.


Jak správně držet čínské hůlky

20. února 2010 v 19:51 | Míííšááá |  Postupy
Je to jednoduché, snad Vám to tento obrázek ujasní...

Kynuté tyčinky

20. února 2010 v 17:04 | Míííšááá |  Chuťovky
Na 2 plné plechy: 200 ml mléka, 100 g rozpuštěného tuku ( sádla, másla ), 1 lžíci soli, 1 lžičku cukru, větší špetku mletého pepře a červené sladké papriky, 500 g hl. mouky, 30 g droždí
Dále: vejce, mléko, hr. sůl, nemletý mák

Domácí pekárna: Do hnětací mísy naskládáme v daném pořadí suroviny ( tekutiny a sůl, sypké ingredience, droždí ). Zapneme program " kynutí ".
Klasický způsob: Z droždí, 1 lžíce mouky, trochy mléka a cukru připravíme tekutý kvásek. Vykynutý kvásek smícháme s moukou a ostatními surovinami, vypracujeme nelepivé a hladké těsto. Necháme kynout pod čistou utěrkou na teplém místě alespoň hodinu.

Z těsta vyvalujeme tyčinky, které klademe na plech vyložený peč. papírem. Necháme je deset minut kynout, potřeme je směsí vajíčka a mléka, posypeme mákem a solí. Pečeme při 180°C. Hned po upečení lehce potřeme mlékem.

Druhy olivového oleje

15. února 2010 v 12:31 | Zdroj: obrázek- google, text- útržek z nějakého časopisu založený v kuchařce :D |  Různé
Extra panenský olivový olej
( Olio extra vergine di oliva )
Shora popsaným způsobem se z oliv získává olej té nejvyšší kvality, to jest extra panenský. Prvotním ukazatelem kvality olivového oleje je jeho obsah mastných kyselin, neblahý důsledek oxidace oliv. Extra panenský olej může obsahovat maximálně 1% volných mastných kyselin, prvotřídní olivové oleje jich však zpravidla obsahují zanedbatelných 0, 2% až 0, 5 %. tento druh oleje se používá výhradně ve studené kuchyni. Ve vybraných restauracích mívají menu či vozík s olivovými oleji, ze kterých si host může vybrat či nechat doporučit ten správný kousek k ochucení svého pokrmu, protože stejně jako výtečné víno, i extra panenský olivový olej mívá různě zabarvenou chuť a vůni, a má- li dojít k harmonickému svazku s pokrmem, nesmí být výběr podceněn.

Panenský olivový olej
( Olio vergine di oliva )
O třídu níž se nachází panenský olivový olej, který se získává stejným způsobem jako jeho extra panenský kolega, ovšem nikoliv z prvního, nýbrž z druhého a třetího lisování. Obsah volných mastných kyselin může dosahovat maximálně 2%. Jeho kvalita je stále velmi dobrá a lze jej využívat nejen ve studené, ale i v teplé kuchyni, kde bývá vynikajícím základem dušených pokrmů, polévek, rajčatových omáček a marinád.

Olivový olej
( Olio di oliva )
Zatím co se extra panenský a panenský olivový olej řadí do kategorie olejů lisovaných za studena, čímž je míněno, že při jejich výrobě nedošlo k využití vysokých teplot, o výrobku s jednoduchým označením olivový olej to říci nelze. Ačkoliv se to nezdá olivy jsou po lisování ještě vcelku obstojnou zásobárnou oleje, ten však nelze získat jinak, než s pomocí vysokých teplot a organických rozpouštědel. Takto získaný olej se vyznačuje vysokou kyselostí, špatnou barvou, nepříjemnou chutí a pachem, těchto neduhů jej však dokáže zbavit rafinace. Rafinovaný olej pak nepáchne, ale ani nevoní a není zdrojem žádných chuťových požitků a proto se k němu v malém množství přidává panenský olivový olej. Tento olej se hodí výhradně k použití v teplé kuchyni.

Matolinový olej
( Olio di sansa di oliva )
Olivový olej té nejžalostnější kvality se nazývá matolinový olej neboli zbytkový. Získává se z vylisované olivové dužiny, slupek a pecek pomocí organických rozpouštědel a je určen převážně k technickým účelům. Olio di sanasa di oliva bývá někdy rafinován a namíchán s malým podílem panenských olivových olejů a jako takový je pak využíván k některým druhům tepelných úprav v restauracích.

Horká karamelová čokoláda

14. února 2010 v 17:26 | Míííšááá |  Nápoje
Na 250 ml: 30 g- 40 g cukru, 40 g hořké čokolády, 250 ml mléka

Z cukru upálíme karamel. K němu vlijeme horké mléko a přidáme čokoládu. Vše mícháme do rozpuštění karamelu a čokolády. Ochutnáme, popřípadě dosladíme. Směs vlijeme do šejkru a pořádně protřeseme tak, aby vznikla pěna. Podáváme ve sklenici, dozdobíme trochou čokolády.

Novinka

7. února 2010 v 16:53 | Míííšááá
Další novinka na tomto webu je k vidění pod rubrikami. Mám na mysli šedivý hrnec s nadpisem VAŠE RECEPTY.

Když kliknete na nápis dostanete se do eknihy, ve které se s námi můžete podělit o nějaký ten Váš receptík. Navíc k němu můžete přidat foto, tímto způsobem: [img]http odkaz na obrázek[/img] .

Ať Vám tyto stránky i nadále chutnají, Vaše Míša.

Jak na dort s jedlou fotografií

6. února 2010 v 15:24 | Míííšááá |  Postupy
Budeme potřebovat: libovolnou jedlou fotografii, štětec, speciální gel na jedlé foto

Samozřejmně nesmíme zapomenout na: připravený dort

















Dort s jedlou fotografií k výročí svatby

6. února 2010 v 15:10 | Míííšááá |  Dorty
Korpus: 8 vajec, 8 lžic oleje, 320 g cukru, 320 g hl. mouky

Krém1: 1 hrnek mléka, 1 vanilkový pudink, 250 g másla, mouč. cukr,vaječný koňak nebo rum, 1 lusk vanilky

Krém 2: 1 hrnek mléka, 1 vanilkový pudink, 250 g másla, mouč. cukr, rum nebo vaječný koňak, 2 lžíce turecké kávy, trochu horké vody