Březen 2010

Rychlý moučník

29. března 2010 v 9:00 | Míííšááá |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
rychlý moučník
200 ml krystalového cukru, 200 ml vlažné vody, 200 ml oleje, 4 lžíce kakaa, 3 vejce, 400 ml polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, strouhaný kokos

Cukr, vodu, olej a kakao důkladně smícháme, aby se rozpustil všechen cukr. Odlijeme 200 ml této směsi a dáme ji stranou. Do zbytku směsi zašleháme vejce a mouku smíchanou s kypř. práškem. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, nebo vymazaný a vysypaný. Pečeme při 180°C. Na ještě horký korpus rovnoměrně nalijeme odloženou hmotu a posypeme kokosem.

Postavičky Pata a Mata

27. března 2010 v 15:35 | Míííšááá |  Postupy
Pat a Mat


Potahovací a modelovací hmota

27. března 2010 v 14:27 | Zdroj: http://forum.dortomanie.cz ... Arielll |  Potahovací hmoty


potahovací a modelovací hmota- arielll
Na 600 g hmoty budeme potřebovat:
3- 4 lžíčky oleje,
3- 4 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu,
200 g sušeného mléka- polotučné 14%,
200 g moučkového cukru, 
30- 40 ml vody

Do DP dáme olej, sirup a 30 ml vody. Na to prosejeme cukr a mléko. Zapneme program kynutí a necháme si hmotu vypracovat, když pekárna přechází na fázi kynutí těsta hmotu si vyndáme ( bude trochu lepit ) na vál posypaný trochou prosátého mléka a cukru. Propracujeme, uložíme do igelitu a necháme ji alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici.

Perník na plech

25. března 2010 v 17:23 | Zdroj: http://mimibazar.cz |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
perník na plech
450 g pol.mouky, 300 g krystalového cukru, 9 lžic oleje, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžička skořice, 1/2 litru vlažného mléka, 1pečící prášek do perníku + můžeme dát ještě jeden normální prášek do pečiva, ale není nutný

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Smícháme všechny sypké suroviny (mouku, kakao, prášek do pečiva prosejeme), přidáme tekutiny a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, nebo na vymazaný a vysypaný. Pečeme při 180°C, asi 10- 15 minut= zkouška špejlí. 
Na syrové těsto můžeme nastrouhat čokoládu. 

Česnečka s bramborami

24. března 2010 v 18:07 | Míííšááá |  Polévky
česnečka s bramborami
Silný vývar, česnek, brambory, sůl, pepř, vejce, trošku sádla, starší chléb, olej

Vývar přivedeme k varu, prolisujeme česnek, přidáme uvařené a nakrájené brambory. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě polévkovým kořením. Do polévky všleháme vejce- postupně. Nakonec polévku omastíme troškou sádla. Z plátků chleba uděláme topinky- na oleji, potřeme je česnekem a nakrájíme na kostičky. Takto upravené topinky vkládáme na talíři do polévky.
- Suroviny uzpůsobíme množství vývaru a své chuti.

Jak na pomlázku

23. března 2010 v 17:42 | Míííšááá |  Postupy
JAK NA POMLÁZKU
Budeme potřebovat hnědou modelovací hmotu (obarvíme
kakaem),
různobarevné kousky modelovací hmoty

- množství uzpůsobte velikosti pomlázky














Hrnkové muffiny

20. března 2010 v 15:14 | Míííšááá |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
hrnkové muffiny
2 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, marmeládu nebo nutellu, kousky čokolády

Oddělíme žloutky od bílků, z nich vyšleháme tuhý sníh. Žloutky, prosátou mouku s práškem do pečiva, cukry, olej a mléko umícháme v hladké těsto. Zlheka vmícháme sních z bílků. Do formiček na muffiny dáme 2 lžíce těsta, marmeládu nebo nutellu a náplň přelijeme ještě 1 lžící těsta, vrch posypeme strouhanou čokoládou. Pečeme při 180°C.

Chlebíček se sýrem a šunkou

14. března 2010 v 16:08 | Zdroj: časopis- dobrá kuchyně z roku 1999 |  Chléb
100 g hl. mouky, 100 g pol. mouky, 5 lžic oleje, 4 velká vejce, 150 ml mléka, 1 prášek do pečiva, 150 g šunky nebo jiné uzeniny (popř. tepelně opracovaného masa), 150g tvrdého sýra (aidam), hrst sekané petrželky, sůl

Oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Šunku a sýr pokrájíme na jemno, přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme, zlehka přidáme sníh. Vlijeme do formy s peč. papírem (nebo vymazané a vysypané) a pečeme na 180°C asi 50 minut.

Knedlík z mikrovlnné trouby- rychlovka

13. března 2010 v 13:16 | Zdroj: internet |  Přílohy

2 rohlíky, 1, 5 hrnku polohrubé mouky, 1, 5 hrnku mléka, 2 vejce, 1 kypřící prášek, 1/2 lžičky soli

Oddělíme žloutky od bílků, rohlíky nakrájíme na drobné kousky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, všechny ostatní suroviny dobře smícháme a zlehka přidáme sníh. Těsto nalijeme do nádoby vhodné pro mikrovlnou troubu (pokud to není silikonová forma, musíme ji vymazat a vysypat). Knedlík děláme v "mikrovlnce" na plný výkon asi 8 minut. Uděláme zkoušku špejlí, aby jsme zjistili, zda je knedlík hotový.

Buchta ( bábovka ) z mikrovlnné trouby

10. března 2010 v 19:56 | Zdroj: www.toprecepty.cz |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
150 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 150 ml oleje, 150 ml vlažné vody, 3 vejce,1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa

Oddělíme žloutky od bílků z kterých ušleháme pevný sníh. Všechny suroviny smícháme, přidáme sníh a nalijeme do nádoby, vhodné do "mikrovlnky" (ideální je silikonová forma na dort, nebo bábovku, vhodné jsou také skleněné nádoby, které snašejí vyšší teplotu, ale ty se musí na rozdíl od silikonových vymazat a vysypat ). Těsto hodně vyběhne. Troubu zapneme na nejvyšší výkon na 9 minut ( hlídáme a zkoušíme špejlí, protože každá " mikrovlnka" má jiný výkon ). Po vypnutí necháme 5 minut dojít a vyklopíme.