Květen 2010

Duo bábovka

22. května 2010 v 10:58 | Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/ |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
Duo bábovka
3 vejce, 180 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml teplé vody, 100 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 250 g polohrubé mouky, kakao

Žloutky ušleháme s cukrem a postupně přiléváme olej, vodu a přisypáváme prosátou mouku s práškem do pečiva. Zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Polovinu těsta vlijeme do formy a druhou část obarvíme kakaem a nalijeme na neobarvené těsto. Pomocí vidličky těsto na několika místech lehce zamícháme. Pečeme asi 45 minut při 190°C.

Rychlý ovocný dort se šlehačkou

21. května 2010 v 19:52 | Míííšááá |  Dorty
Rychlý ovocný dort se šlehačkou
Tento dortový korpus z 8 vajec a kakaa, 1 vaničku jahod, 5 broskví  ( ovoce můžeme použít i konzervované ), 500 ml šlehačky, cukr moučka, kousek hořké čokolády, želatinu

Očistíme ovoce, šlehačku vyšleháme do tuha a osladíme ji cukrem podle chuti. Korpus 1x prořízneme a naplníme ho šlehačkou a pokrájenými jahodami. Celý dort obmažeme šlehačkou, boky posypeme strouhanou čokoládou a na vrch dortu naskládáme broskve nakrájené na plátky. Připravíme si želatinu podle návodu na sáčku, necháme ji trošku zchladnout  a potřeme s ní broskve. Zbytkem šlehačky ozdobíme kraje( pusinky ). Vzhled dortu můžeme vylepšit cukrářským zdobením.

Koláč z bramborového těsta

14. května 2010 v 17:36 | Míííšááá |  Různé pokrmy

Koláč z bramborového těsta
Těsto: 500 g brambor, 2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 8 lžic hl. mouky
Náplň: 1 menší cibuli, 2 nožičky párků, 3OO g šunky, 5 lžic kompotované kukuřice , 1 rajče, 1/2 kapie, 3 vejce, 100 ml mléka, sůl, pepř, olej

Těsto: Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme do měkka. Uvařené brambory dobře rozšťoucháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme měkké nelepivé těsto, které rozválíme a vyložíme s ním vymazanou a vysypanou formu na nízké koláče ( např. na quich ). Těsto propícháme vidličkou a dáme na 20 minut péct při 180°C.

Krémové autíčko

8. května 2010 v 15:24 | Míííšááá |  Dorty
krémové autíčko 1
Tento dortový korpus si upečeme z 8 vajec v kulaté formě, 2x tento krém z vanilkových pudinků, rum, pikantní marmeládu ( třešeň, rybíz ), kousek bíle, žluté, modré a černé modelovací hmoty, čokoládu na vaření, potr. barvivo











A- avokádo

3. května 2010 v 18:52 | Míííšááá |  Kuchařská abeceda

avokádo- zdroj obrázku: www.google.com
- Avokádovník patří k vavřínovitým rostlinám, ale jako jediný dává jedlé plody
- Avokádo je zelenina
- Pochází ze Střední Ameriky
- Pěstuje se ve dvou odrůdách: s tmavě zelenou slupkou ( např. Ettinger )
                                                   s černou bradavičnatou slupkou (např.Hass )
- Avokádo si díky vysokému obsahu tuku v dužině ( 15-30% ) vysloužilo různá označení:
                          v češtině- hruškovec přelahodný
                          v němčině- " máslová hruška "
                          v aztéčtině- " máslo pralesa " a " zelené zlato "
- Dále obsahuje: minimální množství cukrů
                           má vysoký obsah vitamínů
                                                       bílkovin
                                                       a biologicky cenných minerálních látek

- Plody dovážené k nám do republiky nebývají zcela zralé, proto je třeba nechat avokádo dozrát doma. Zrání urychlí jablko nebo banán.
- Avokádo je zralé, když je na dotek měkké a dá se do něj lehkým tlakem prstu vytlačit dolíček. Zralé plody můžeme ještě chvíli uchovávat v lednici, ale teplota by neměla klesnout pod 7°C
- Nezralé plody jsou mírně nahořklé
- Při dlouhé tepelné úpravě avokádo hořkne
- Nejznámější pokrm z avokáda je mexické guacamole- pikantní krém ze zralého avokáda

Farmářské těstoviny

2. května 2010 v 17:23 | Míííšááá |  Těstoviny
těstoviny s žampiony a čensekem
Pro 1 osobu: 1 porci libovolných těstovin ( fusilli, farfalle ... ), 3 čerstvé oloupané žampiony, 3 stroužky čeneku, kousek petrželky, sůl, pepř, kousek másla

Těstoviny uvaříme na skus ( al dente ), v osolené vodě . Na pánvi si rozpálíme máslo na kterém krátce osmažíme nasekaný česnek a na kostičky nakrájené žampiony. Jakmile tyto suroviny " pustí " aroma přidáme těstoviny, pár lžic vody, ve které se vařily a posekanou petržel. Osolíme, opepříme podle chuti a vše důkladně prohřejeme.

Poloviční buchta

1. května 2010 v 14:07 | Míííšááá |  Bábovky, řezy, koláče, buchty a jiné
1
Na plech o velikosti 26x21 cm: 4 lžíce hl. mouky, 4 lžíce pol. mouky, 4 lžíce cukru krystal, 4 lžíce oleje, 4 lžíce mléka, necelý pytlíček kypřícího prášku, 2 vejce, ovoce- např. jahody

Z bílků ušleháme sníh. Všechny ostatní suroviny smícháme a zlehka vmícháme tuhý sníh. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme při 180°C asi 10 minut.