Červen 2010

Pat a Mat kopou bazén

21. června 2010 v 21:55 | Míííšááá |  Dorty
pat a mat kopu bazén
Tento dortový korpus z 8 vajec a obarvený kakaem, 1 dávku varny, potravinářské barvivo, 3x šlehačku ke šlehání, očištěné broskve a jahody, želatinový ztužovač, postavičky Pata a Mata

Korpus 1x prořízneme a naplníme ho vyšlehanou šlehačkou s želatinovým ztužovačem připraveným podle návodu na obalu. Ovoce pokrájíme na plátky a dáme ho na šlehačku. Do vrchní části korpusu vykrojíme kolečko na postavičku a dort složíme. Celý dort pomažeme tenkou vrstvičkou šlehačky. Většinu varny obarvíme zeleně, kousek necháme neobarvený a ještě jeden větší kousek červeně. Zelenou varnu si dobře rozválíme a potáhneme s ní dort. Z červené a neobarvené varny děláme kytičky, které lepíme vodou. 

B- brynza

19. června 2010 v 13:31 | Míííšááá, některé informace a obrázek z www. femina.cz |  Kuchařská abeceda

brynza
Měkký máslový sýr typické ostřejší chuti.

Pro nás je známý pouze ze Slovenska, ale vyrábí se i v Maďarsku a Rumusku. Z Rumunska původně pochází, k  nám se dostal přes slovenský lid během tzv. valašské kolonizace.

Vyrábí se z kozího a ovčího mléka.

Rumuni a Maďaři mají ve zvyku brynzu ochucovat bylinkami, paprikou nebo cibulí. Na Slovensku je ve zvyku tyto suroviny sypat až na hotovou brynzu.

Dokonce snižuje obsah cholesterolu
 v krvi, ačkoliv je to živočišný produkt. Stačí každodenní konzumace 100 g brynzy po dobu osmi týdnů.